Bij de hengstenpresentatie bij Eurohorse in Grobbendonk is een punt gezet achter de sportieve carrière van Emerald van 't Ruytershof (v Diamant de Semilly). De 15-jarige hengst zal volledig worden ingezet voor de fokkerij, kondigt Eurohorse aan.

"Het doel is dat Emerald als dekhengst de nummer 1 van de wereld gaat worden," vertelde een geëmotioneerde Harrie Smolders. "En ik ben ervan overtuigd dat dat gaat lukken."

Nooit getwijfeld

Smolders blikte in Grobbendonk aan Troon terug naar het moment dat hij de voshengst als 6-jarige voor de eerste keer onder het zadel had. "Axel (Verlooy, red.) en ik hadden nog nooit van hem gehoord.

Wanneer je een paard voor het eerst uitprobeert, zijn er altijd twijfels. Overtuigt hij wel? Heeft hij de wil om beter te worden? Heeft hij overzicht? Bij Emerald was die twijfel er niet.

Axel en ik zeiden direct: 'Dit is het paard dat onze carrière gaat veranderen.' Zo overtuigde hij ons. En die belofte heeft hij volledig waargemaakt."

Global Champions Tour

Als 6-jarige werd Emerald van 't Ruytershof reservekampioen op het WK voor jonge springpaarden. Daarna volgen velen internationale overwinningen onder Harrie Smolders.

In 2017 won de springruiter, mede dankzij Emerald, zowel de Global Champions League als de Global Champions Tour. "In 2018 bracht hij mij naar de nummer 1 positie van de wereld."

"Wanneer is het juiste moment om zo'n paard afscheid te laten nemen van de sport?" vroeg Smolders zich in Grobbendonk hardop af. "Hij heeft zeven 7 jaar in de topsport gelopen en is overal in de wereld geweest. Hij zou zomaar nog twee jaar op het allerhoogste niveau kunnen lopen.

Maar met zijn status en uitstraling en met het gegeven dat zijn carrière als dekhengst zijn sportieve carrière voorbij aan het gaan is, is het moment gekomen om hem volledig beschikbaar te stellen voor de fokkerij."

Daaraan voegde Smolders nog geëmotioneerd de woorden 'Emerald bedankt' toe.

Over het afscheid werd deze week het definitieve besluit genomen. Ook fokker Bert van den Branden was woensdagavond bij de bekendmaking aanwezig.

Bron: Hoefslag/ foto: Digishots/ Nnieuws.